fbpx

10 idei – cum pregatim copilul pentru gradinita?

April 30, 2015

Psihologul Gradinitei KIDS GARDEN – d-na Ana Maria Anghel va propune:

10 idei – cum pregatim copilul pentru gradinita?

Tranziția spre grădiniță este o etapă grea pentru aproape orice copil. Este prima oară când va rămâne singur. Este prima oară când va face parte dintr-un grup. Este prima oară când va trebui să împartă, să asculte, să înțeleagă că nu mai este el centrul universului pentru adulți. Venim în ajutorul vostru cu câteva idei care să-i facă această experiență mai dulce. Lacrimile nu vor dispărea de tot, un copil se adaptează la grădiniță în șase săptămâni, dar o influență pozitivă cu siguranță vor avea aceste idei puse în aplicare.
1. Jucați jocuri de familie! Este modul perfect de a-l învăța pe cel mic ce înseamnă să-și aștepte rândul, ce înseamnă să respecte anumite reguli și ce înseamnă să piardă. Astfel, el va deveni mai înțelegător și mai încrezător în ceilalți, întârindu-și astfel legăturile emoționale cu cei din jur.
2. Fă-l să se întâlnească și cu alți copii de vârsta lui. Acest pas este foarte important. Organizează-i întâlniri cât mai des cu alți copii de vârsta lui. Încearcă să nu te infiltrezi în micile lupte dintre ei, lasă-l să-și ducă bătăliile, să învețe să negocieze, să devină mai puternic.
3. Învață-l să urmeze reguli. Ocazional, dă-i sarcini în preajma ta și urmărește-l dacă le rezolvă. Poți începe cu: ”Du, te rog, acest prosop în cameră.” și apoi poți să îi spui: ”Te rog, du-te la baie, spală-te pe mâini și apoi închide ușa după tine”.
4. Citește-i scurte povești. Invită-l lângă tine și citiți împreună. Învață-l cum să țină corect o carte, învață-l cum să citească de la stânga la dreapta, arată-i pozele, citește rar și expresiv povestea.
5. Nu te focusa pe litere și numere. Va avea destul timp să le învețe! La grădiniță cel mai important este ca cei mici să comunice unii cu alții, să coopereze, să se joace împreună, să împartă jucării și să urmeze instrucțiuni simple.
6. Construiește-i stima de sine! Punctează ori de câte ori ai ocazia pe lucrurile pe care le face bine: ”Ești foarte atent, mereu vii să mă îmbrățișezi când mă întorc de la serviciu.”, ”Îmi place că ești sincer și îmi spui ce gândești” etc. Îmbrățișează-l și ascultă-l orice povestește. Nu-l întrerupe, pune-i întrebări și lasă-l să-ți explice. Fă-l curios de părerea ta.
7. Faceți o vizită grădiniței înainte de prima zi. Pentru mulți copii acest pas i-ar putea scutii de multe spaime. Un spațiu nou este infricosător mai ales când rămân singuri Arată-i clasele, arată-i sala de mese, arată-i holul, dulăpioarele, afisele lipite pe pereți.
8. Insistă pe bunele maniere. Mai întâi de toate, spune chiar tu: ”te rog”, ”mulțumesc”, ”cu plăcere”. Cel mic te va imita! Vorbește-i despre cât de important este să fim politicoși, să nu-l întrerupem pe cel de lângă noi când vorbește și să ridicăm mânuța când vrem să spunem ceva.
9. Repetați în joacă unele cunoștințe. Numărați copacii în drum spre magazin. Căutați în jur forme geometrice. Sortați pe culori câteva obiecte din casă. Repetați părțile corpului. Reamintește-i vârsta lui, cine sunt părinții lui și unde locuiește. Va fi întrebat destul de des aceste lucruri, ajută-l să nu fie nepregătit și să se retragă timid.
10. Măsoară-ți copilul! În prima zi de grădiniță măsoară-ți copilul cu o sforicică de culoarea lui preferată. Explică-i că acum e atâta (și arată-i sfoara), iar la sfârșitul primului an de grădiniță va fi mult mai mare!

Leave a reply
Salsa si Bachata la Kids GardenLansare site Kids Garden

Leave Your Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.